ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU HAKKINDA BİLGİLENİYORUZ

Özel Eğitim Nedir? Kimlere Özel Eğitim uygulanır? 

Her çocuk fiziksel ve zihinsel gelişim yönünden birbirinden farklıdır. Ancak bazı çocuklar yaşıtlarından bedensel, zihinsel, sosyal yönlerden daha geride olabilir. Bu durumda bu bireylere özel eğitim         uygulanır.Her çocuk fiziksel ve zihinsel gelişim yönünden birbirinden farklıdır. Ancak bazı çocuklar yaşıtlarından bedensel, zihinsel, sosyal yönlerden daha geride olabilir. Bu zihinsel yetersizlik, dikkat   eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm, disleksi, üstün zeka, görme engeli, işitme engeli, süreğen hastalıklardan kaynaklı  olabilir. Bu durumda bu bireylere özel eğitim uygulanıreğitim alanında eğitim almış öğretmenlerce, belirli programlara ve yöntemlere göre kendi özür durumlarındaki çocukların eğitilmesine özel eğitim denir.


Özel Eğitimin amacı nedir?

Özel eğitim amacı çocuğa günlük yaşam becerilerini yerine getirmesini sağlamaktır. Öz bakım becerilerini yerine getirebilmesini istenmektedir.Dil ve konuşma bozukluğu varsa bunu gidererek alıcı ve ifade edici dil becerilerini geliştirmeye çalışılır. Sosyal becerilerini geliştirerek topluma uyum göstermesini istenilir. Olabildiğince yaşıtları ve akranlarıyla aynı seviyeye gelmesi sağlanır.

Özel Eğitim alacak çocuk nasıl belirlenir?

Çocuk eğer okul öncesi dönemdeyse aile çocuğunda bir anomali hissetiğinde çocuk psikiyatristine götürür. Üç yaşına gelmiş bir çocuğun adı seslendildiğinde bakmıyorsa, en az iki kelimeli cümleler kurmuyorsa, takıntılı davranışları varsa aile bir çocuk doktoruna götürebilir. Doktor yapacağı testlerle ve gözlemlerle çocuğa teşhisi koyar. Koyulan teşhis doğrultusunda özel eğitim öğretmeni eğitim verir.

RAM NEDİR?

RAM'ın açılımı Rehberlik ve Araştırma Merkezi'dir. Rehberlik Araştırma Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı rehberlik, psikolojik danışmanlık ve özel eğitim konularında ailelere ücretsiz hizmet veren merkezlerdir.RAM'larda Özel eğitim ve Rehberlik olmak üzere iki bölüm vardır. İl ve İlçe Merkezlerinde yer alan RAM'lar, bulundukları bölgelerdeki okullar arası iş birliği ve koordinasyonu sağlamakla yükümlü kurumlardır

 

RAM RAPORU NEDİR?

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde bulunan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan eğitsel değerlendirme sonucunda, destek eğitime ihtiyacı olduğu belirlenen özel gereksinimli bireyler için düzenlenen bir rapordur.

RAM RAPORU NEREDEN ALINIR?

Okula gitmeyen bireyler, ikamet ettikleri İlçe'nin Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden, okula giden bireyler ise, devam ettikleri okulun bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezinden RAM raporunu alabilirler.

 

RAM RAPORU NASIL ALINIR ?

RAM raporu alabilmek için öncelikli olarak, bireyin tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış bir "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" olması gerekir. Bireye ilk kez RAM raporu çıkarılacak ise, bireyin veli ya da vasisi bizzat RAM'a giderek başvuru yapar. RAM, RAMDEVU sistemi üzerinden kişiye değerlendirme randevusu verir. Değerlendirme sonucuna göre de RAM raporu düzenlenip, teslim edilir.

 

RAM RAPORU ÇIKARMAK İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?

Bireyin/velisinin ya da okulun yazılı başvurusu,(İlk kez çıkarılacağında başvuru gerekir, yenilemek için gerekmez)

Okula/kuruma kayıtlı öğrenciler için ilk değerlendirmede "Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu", yeniden incelemelerde ise "Bireysel Gelişim Raporu",

Destek eğitim ile ilgili müracaatlarda Engelli Sağlık Kurulu Raporu,

Birey ve velinin kimlik fotokopisi

4 adet fotoğraf

Vasi tayin edilmiş ise;

Mahkeme kararı,

Vasi belgesi,

Nüfus kayıt örneği

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden bireylere ait; Dönem sonu bireysel performans değerlendirme formu , aylık performans kayıt tabloları


RAM RAPORU SÜRESİ NE KADARDIR?

RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.

 

RAM RAPORU NASIL YENİLENİR?

RAM raporu süresinin bitişine 45 gün kala RAMDEVU sistemi üzerinden bağlı bulunan RAM'dan randevu alınır. RAM'ın istediği evraklar tamamlanarak, randevu günü değerlendirmeye gidilir ve ortalama 1 hafta ya da 10 gün içinde RAM tarafından yeni RAM raporu düzenlenip teslim edilir.



Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi